Informatie over vaccineren

De GGD-en organiseren het vaccineren van inwoners vanaf 18 jaar in Nederland. Om het coronavirus uit te bannen is het belangrijk dat inwoners inge├źnt kunnen worden. De Rijksoverheid bepaalt wie er wanneer gevaccineerd wordt. Inwoners die een uitnodiging hebben ontvangen, komen op afspraak voor een vaccinatie.

U krijgt een oproep per brief van de GGD als u gevaccineerd gaat worden. U moet dan zelf een afspraak maken. In de brief v an de GGD staat hoe u een afspraak kunt maken.

Vaccineren bij oude pand Seats & Sofas in Veenendaal

De GGD regio Utrecht (GGDrU) heeft het pand van voormalig Seats and Sofas, Schoolstraat 100,  ingericht als vaccinatielocatie. Zeven dagen per week wordt er op afspraak van 08.00 uur tot 20.00 uur gevaccineerd.

Wat merken omwonende van de vaccinatielocatie?

Er is meer verkeer rondom deze locatie. De gemeente neemt de volgende maatregelen zoals: 

  • De GGD werkt alleen op afspraak. Hierdoor wordt verkeersdrukte voorkomen;
  • Bezoekers worden direct naar de juiste locatie/ingang gestuurd via borden; 
  • Als het nodig is, zet de gemeente verkeersregelaars in;
  • Bezoekers kunnen op het terrein van de vaccinatielocatie parkeren.

Eigen keuze

Vaccineren is gratis en vrijwillig. Maar hoe meer mensen zich laten inenten, hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug.

Een veilig vaccin

Voor de veiligheid van het coronavaccin gelden strenge eisen, net als voor andere vaccins die tot de Europese Unie worden toegelaten. De snelle ontwikkeling van de coronavaccins is mogelijk, omdat enorm veel onderzoekers wereldwijd de krachten hebben gebundeld. Het leverde ook tijdswinst op dat verschillende fases van onderzoek tegelijk plaatsvonden en dat beoordelaars al meekeken.

Bijwerkingen mild en kortdurend

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Een deel van hen ervaarde milde bijwerkingen, zoals pijn op de plek van de prik, spierpijn, hoofdpijn of verhoging. Deze klachten verdwijnen na een paar dagen. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. Als straks miljoenen mensen het vaccin krijgen, zijn zeldzame bijwerkingen, of bijwerkingen die na langere tijd optreden, nooit helemaal uit te sluiten. Daarom wordt de veiligheid van het vaccin goed in de gaten gehouden en kunnen vermoedelijke bijwerkingen worden gemeld.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Antwoorden vind u op de website coronavaccinatie.nl of bel naar 0800 - 1351.

Naar overzicht