Informatie over vaccineren

Deze week begint de GGD met het inenten van zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleine woongroepen. Eerst in Veghel en daarna in Rotterdam en Houten. Op 11 januari komen daar Amsterdam, Drenthe en Den Haag bij. Vanaf 15 januari zijn alle 25 priklocaties van de GGD open.

Ook start de vaccinatie van medewerkers in de directie COVID-zorg. Het gaat om verpleegkundigen, en artsen die werken op de intensive care, spoedeisende hulp, de COVID-afdelingen en ambulancemedewerkers.

Snel daarna begint het inenten van verpleeghuisbewoners, mensen met een verstandelijke beperking in instellingen en huisartsen.

Eigen keuze

Vaccineren is gratis en vrijwillig. Maar hoe meer mensen zich laten inenten, hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug.

Een veilig vaccin

Voor de veiligheid van het coronavaccin gelden strenge eisen, net als voor andere vaccins die tot de Europese Unie worden toegelaten. De snelle ontwikkeling van de coronavaccins is mogelijk, omdat enorm veel onderzoekers wereldwijd de krachten hebben gebundeld. Het leverde ook tijdswinst op dat verschillende fases van onderzoek tegelijk plaatsvonden en dat beoordelaars al meekeken.

Bijwerkingen mild en kortdurend

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Een deel van hen ervaarde milde bijwerkingen, zoals pijn op de plek van de prik, spierpijn, hoofdpijn of verhoging. Deze klachten verdwijnen na een paar dagen. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. Als straks miljoenen mensen het vaccin krijgen, zijn zeldzame bijwerkingen, of bijwerkingen die na langere tijd optreden, nooit helemaal uit te sluiten. Daarom wordt de veiligheid van het vaccin goed in de gaten gehouden en kunnen vermoedelijke bijwerkingen worden gemeld.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Antwoorden vind u op de website coronavaccinatie.nl of bel naar 0800 - 1351.

Naar overzicht