Foto Hoofdstraat uit de jaren 60

Gemeentearchief Veenendaal

Gemeentearchief Veenendaal bewaart een schat aan historische informatie over Veenendaal. In de collectie vindt u kranten, aktes, foto’s, films en boeken. Ook bewaren we de archieven van diverse Veense organisaties zoals het Veenraadschap en de Ritmeesterfabriek. Wij willen u zo goed mogelijk van dienst zijn en daarom bieden we al veel digitaal aan.

Naar website Gemeentearchief Veenendaal

Hebben we het stuk dat u zoekt nog niet digitaal? Dan helpen we u graag verder in de studiezaal. We werken alleen op afspraak zodat u zeker weet dat er een archiefmedewerker beschikbaar is. U kunt telefonisch via (0318) 538 538 of per e-mail (gemeentearchief@veenendaal.nl) een afspraak maken.

Het begon met veen

De geschiedenis van Veenendaal begint met de ontginning van het veen in de Gelderse Vallei. Voor snel vervoer van turf is eind 15e eeuw de Bisschop Davidsgrift aangelegd. Omdat het veengebied zowel in het sticht Utrecht als het hertogdom Gelre lag en er steeds oorlog was tussen de twee gebieden, stopte de ontginning.

Nadat Karel V in 1543 landsheer werd over Gelre, kon er weer turf gestoken worden. Al snel ontstond de eerste bebouwing van de nieuwe veenkolonie. Veenendaal begon met een kerk en een markt. Zo werd Veenendaal een brinkdorp. 

Stadsontwikkeling

Dit is niet het enige verhaal dat over Veenendaal te vertellen is. Er is veel onderzoek gedaan naar onder meer de opkomst en ondergang van de wol-, textiel- en sigarenindustrie, de Tweede Wereldoorlog en de stadsontwikkeling vanaf de jaren zestig.