Projecten energiezuinige wijk en klimaatverandering

Foto van water uit regenpijp in regenton

In het afgelopen jaar hebben we in het Franse Gat zowel met extreme regenbuien als met aanhoudende hitte en droogte te maken gehad. Het verminderen van de gevolgen van deze klimaatveranderingen, voor nu en voor de toekomst, noemen we ‘klimaatadaptatie’. 

Meer planten en een regenton

Aanpassen aan klimaatverandering bestaat uit acties zoals minder stenen in tuinen en het vergroenen van een wijk. Maar ook regenwater scheiden van het vuilwater (‘afkoppelen’) helpt tegen overstromingen bij heftige regenbuien.

De gemeente is aan de slag met het vergroenen van de openbare ruimten van de wijk. U kunt ook meedoen. Haal zoveel mogelijk tegels uit uw tuin en plant meer planten, bomen of leg een grasmat aan. Zo kan de bodem het regenwater beter opvangen én de planten maken de lucht een stukje schoner en koeler.

Koppel het regenwater van het riool af en vang het bijvoorbeeld op in een regenton. U kunt het regenwater gebruiken om de planten water te geven en dit scheelt weer iets in de rekening van het water.

Elektrisch rijden en e-laadpalen

Vanaf 2030 worden er alleen nog maar emissieloze auto’s verkocht. Dat is een mooie ontwikkeling. Elektrische auto’s stoten geen uitlaatgas uit en verbruiken geen fossiele brandstof (benzine, gas en diesel) en dat is veel beter voor het milieu. Meer elektrische auto’s betekent ook meer vraag naar e-laadpalen.

De gemeente maakt nu een plankaart voor e-laadpalen die vooruitkijkt tot 2025. Gezien de groei van het elektrisch rijden schatten we in dat Veenendaal in 2025 rond de 275 extra laadpalen nodig heeft. Er zijn nu 75 laadpalen. Extra laadpalen komen natuurlijk ook in het Franse Gat. We nemen plaatsing van e-laadpalen mee bij de nieuwbouwplannen.

Woont u niet in het deel van de wijk dat vernieuwd gaat worden? Dan zijn er twee mogelijkheden om een e-laadpaal te verkrijgen:

  1. Kunt u niet op eigen terrein parkeren en wilt u elektrisch gaan rijden? Vraag dan een e-laadpaal aan bij de gemeente. Er wordt dan een laadpaal geplaatst binnen 250 meter loopafstand van uw woning. De laadpaal is een buurtvoorziening. U kunt hier een laadpaal aanvragen.
  2. Heeft u wel parkeergelegenheid op eigen terrein? Dan is het aan u of de verhuurder van uw woning om zelf een laadpaal te plaatsen op eigen terrein.