Projecten Franse Gat energiezuinige wijk en klimaatverandering

In het afgelopen jaar hebben we in het Franse Gat zowel met extreme regenbuien als met aanhoudende hitte en droogte te maken gehad. Het verminderen van de gevolgen van deze klimaatveranderingen, voor nu en voor de toekomst, noemen we ‘klimaatadaptatie’. 

Hoe bereiden we ons voor op klimaatveranderingen? 

Klimaatadaptatie bestaat uit acties als het terugdringen van verstening (bijv. het volledig bestraten van tuinen) en het vergroenen van de wijk. Denk bijvoorbeeld ook aan het regenwater scheiden van het vuilwater (‘afkoppelen’).  

De gemeente gaat natuurlijk aan de slag met het vergroenen van de openbare ruimten van de wijk. Maar ook u kunt meedoen. Bereid u samen met ons voor op klimaatveranderingen. Haal zoveel mogelijk tegels uit uw tuin en plant meer planten, bomen of leg een grasmat aan. Zo kan de bodem het regenwater beter opvangen én de planten maken de lucht een stukje schoner en koeler.

Koppel thuis het regenwater af van het riool en vang het bijvoorbeeld op in een regenton. Afkoppelen heeft ook nog als voordeel dat u het regenwater kunt hergebruiken om de planten bijvoorbeeld water te geven. 

Vergroen uw tuin en koppel uw regenpijp af

Vervang tegels in uw tuin door gras of planten. Tuinen krijgen zo niet alleen meer sfeer. In een groene tuin met een zachte bodem kan het water de bodem inzakken en voelt het koeler aan. 

Er is subsidie beschikbaar voor huiseigenaren voor het afkoppelen van regenwater en het vergroenen van uw eigen tuin of terrein. Ook voor scholen en maatschappelijke organisaties zijn er subsidiemogelijkheden.  

Energiecoaches 

De energiecoaches helpen  met het zoeken naar manieren om energie te besparen. Als huurder, huiseigenaar, vereniging, commissie, bewonersgroepen etc. kunt u de energiecoach uitnodigen om gratis advies te komen geven. Dit doet u door te mailen naar energiecoaches@hvpv.info.