Projecten energiezuinige wijk en klimaatverandering

In het afgelopen jaar hebben we in het Franse Gat zowel met extreme regenbuien als met aanhoudende hitte en droogte te maken gehad. Het verminderen van de gevolgen van deze klimaatveranderingen, voor nu en voor de toekomst, noemen we ‘klimaatadaptatie’. 

Hoe bereiden we ons voor op klimaatveranderingen? 

Klimaatadaptatie bestaat uit acties als het terugdringen van verstening (bijv. het volledig bestraten van tuinen) en het vergroenen van de wijk. Denk bijvoorbeeld ook aan het regenwater scheiden van het vuilwater (‘afkoppelen’).  

De gemeente gaat natuurlijk aan de slag met het vergroenen van de openbare ruimten van de wijk. Maar ook u kunt meedoen. Bereid u samen met ons voor op klimaatveranderingen. Haal zoveel mogelijk tegels uit uw tuin en plant meer planten, bomen of leg een grasmat aan. Zo kan de bodem het regenwater beter opvangen én de planten maken de lucht een stukje schoner en koeler.

Koppel thuis het regenwater af van het riool en vang het bijvoorbeeld op in een regenton. Afkoppelen heeft ook nog als voordeel dat u het regenwater kunt hergebruiken om de planten bijvoorbeeld water te geven. 

Elektrisch rijden en e-laadpalen

Vanaf 2030 worden er alleen nog maar emissieloze auto’s verkocht. Dit zullen grotendeels elektrische auto’s zijn. Je ziet steeds meer mensen overstappen op elektrisch rijden. Dat is een mooie ontwikkeling. Elektrische auto’s stoten geen uitlaatgas uit en verbruiken geen fossiele brandstof (benzine, gas en diesel), dat is veel beter voor het milieu. Meer elektrische auto’s betekent ook meer vraag naar e-laadpalen.

De gemeente maakt nu een plankaart voor e-laadpalen die vooruitkijkt tot 2025. Gezien de groei van het elektrisch rijden schatten we in dat Veenendaal in 2025 rond de 275 extra laadpalen nodig heeft. Er zijn nu 75 laadpalen. Extra laadpalen komen natuurlijk ook in het Franse Gat. We nemen plaatsing van e-laadpalen mee bij de nieuwbouwplannen.

Woont u niet in het deel van de wijk dat vernieuwd gaat worden? Dan zijn er twee mogelijkheden om een e-laadpaal te verkrijgen:

  1. Kunt u niet op eigen terrein parkeren en wilt u elektrisch gaan rijden? Vraag dan een e-laadpaal aan bij de gemeente. Er wordt dan een laadpaal geplaatst binnen 250 meter loopafstand van uw woning. De laadpaal is een buurtvoorziening. U kunt hier een laadpaal aanvragen.
  2. Heeft u wel parkeergelegenheid op eigen terrein? Dan is het aan u of de verhuurder van uw woning om zelf een laadpaal te plaatsen op eigen terrein.