Zandhopen wachten op keuring

Op verschillende plekken in Veenendaal liggen zandhopen. Dit zand moeten we laten liggen. We mogen het pas verplaatsen als het zand gekeurd is op chemische stoffen. Bij het bedrijf dat de keuringen doet is momenteel een wachttijd van een paar weken. De gemeente moet daarom wachten met het zand verplaatsen. 

De afgelopen weken kregen we vragen van inwoners waarom er hopen zand liggen op verschillende plekken in Veenendaal. Voordat we een hoop van meer dan 50 kuub zand mogen afvoeren moet het duidelijk zijn wat voor zand het is. Het zand moet gekeurd worden en we moeten wachten op het keuringsrapport. Dit duurt op dit moment erg lang. Soms wel langer dan acht weken.

PFAS

Sinds juli 2019 gelden aangepaste regels voor PFAS (chemische stoffen) in de grond. Deze regels beschermen mens en milieu en zorgen ervoor dat bouwprojecten door kunnen gaan. Omdat het nogal druk is met de keuringen voor PFAS, duren de onderzoeken van het zand in heel Nederland langer. Houden we ons niet aan deze regels dan maken we ons schuldig aan een milieudelict. Hier gelden hoge boetes voor.
 

Naar overzicht