Tips voor verantwoord hout stoken

U of uw buren hebben een open haard in uw huis of tuin. Een vuurtje stoken kan knus en gezellig zijn, maar er zitten voor het milieu en de gezondheid wel wat minpunten aan. Houtvuren veroorzaken luchtvervuiling, zoals fijnstof en kunnen geuroverlast geven.

Inwoners doen geregeld meldingen bij de gemeente over geur- en vervuilingsoverlast. Het beste is om eerst een gesprek aan te gaan met de buurtbewoners waarvan u overlast ervaart. 

Rook van houtkachels

Open haarden, houtkachels en buitenvuren kunnen rook- en geuroverlast veroorzaken voor uw buren, zeker in dichtbebouwde gebieden en in buurten waar warmte-terugwin-installaties aanwezig zijn. Gelukkig blijkt dat een goed gesprek, samen met het nemen van simpele maatregelen, al te helpen. Uit onderzoek van de GGD blijkt namelijk dat 3 van de 4 houtstokers maatregelen willen nemen. Als een gesprek onvoldoende oplevert, kunt u een melding doen bij de GGD of gemeente Veenendaal.

Stooktips

Wanneer u op een goede manier stookt, is dit beter voor de gezondheid en het milieu. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. Met een paar slimme stooktips kunt u overlast vaak eenvoudig voorkomen.

 • Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof.
 • Gebruik geen geverfd/geïmpregneerd hout of spaanplaat. Bij verbranding hiervan komen namelijk zware metalen vrij.
 • Stook geen papier of karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
 • Heeft u een allesbrander? Neem dit woord dan niet letterlijk: u mag er niet alles in verbranden (geen plastic, afval, geverfd hout, enzovoorts). Gebruik ook hiervoor enkel onbewerkt, droog en schoon hout.
 • Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de www.stookwijzer.nu kunt u zien wanneer u beter niet kunt stoken.
 • Gebruik haardhout met FSC- of PEFC keurmerk.
 • Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht (‘smoren’). Het hout verbrandt dan niet volledig, waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
 • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
 • Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
 • Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
 • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
 • Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

Stappen bij overlast

Bij het optreden van houtstookoverlast worden in de gemeente Veenendaal de volgende stappen doorlopen:

 1. Communicatieve instrumenten (informatiefolders, achtergrondinformatie op gemeentelijke website)
 2. Instellen van een onderzoek (technische eisen bouwbesluit)
 3. Technische instrumenten (plaatsen filters, vervangen kachels)
 4. Juridische instrumenten (onderzoek om hinder conform art. 5:37 Burgerlijk Wetboek vast te stellen)
 5. Inzetten van bestuurlijke opties (instellen stookseizoen/stookverbod)
Naar overzicht