Tiny Henzen, op leeftijd, maar vol in haar kracht

In Veenendaal kijken we naar elkaar om en willen we dat iedereen mee kan doen. Soms is daar hulp of ondersteuning bij nodig. Vaak vinden inwoners dat dichtbij huis in hun eigen omgeving bij familie, buren of kennissen. Is er meer ondersteuning nodig dan zijn er (vrijwilligers)organisaties in Veenendaal die kunnen helpen. Bijvoorbeeld Veens Welzijn of Wijs met je Wijk.

In onderstaand artikel leest u het verhaal van Tiny Henzen. Een inspirerende dame op leeftijd die met hulp van haar omgeving nog steeds zelfstandig woont en vol in het leven staat.

In gesprek met Tiny Henzen (90 jaar)

Tiny Henzen (90) woont al meer dan 30 jaar in haar appartement in wijk Petenbos. Ze kijkt uit op het water en geniet van deze plek. Vanzelf gaat dat niet. Maar mede dankzij Wijs met je Wijk, aardige buren en andere hulp kan Tiny zich goed redden. Onder het genot van een kop koffie deed ze net voor kerst haar verhaal.

Tiny zit niet stil

“Kijk, deze kerstboom is door anderen hier neergezet en opgetuigd. Mooi toch? Dat doet me zoveel goed”, begint Tiny direct te vertellen. Het emotioneert haar. Ze pinkt een traantje weg: “Ik krijg zoveel hulp hier. Dat is geweldig. Dat raakt me dan als ik dit vertel. Daardoor kan ik in mijn appartement blijven wonen en redelijk zelfstandig mijn dingen doen.” Over dingen doen gesproken. Tiny is ondanks gehoor- en zichtproblemen behoorlijk actief. Ze breit, puzzelt, leest met de e-reader. Komt graag buiten. En zoekt zelf mensen op. “Ik app ook, en lees e-mails.”

Scootmobiel

Tiny: “Tot 2021 reed ik nog auto. Maar doordat ik steeds slechter ging zien, kon dat niet meer. Dat vond ik erg jammer, want met een auto ben je minder afhankelijk. Maar er is een oplossing. Na een aanvraag bij de gemeente beschik ik nu over een scootmobiel, en ik krijg huishoudelijke hulp. Voor een klein bedrag per maand. Dat is erg fijn.”

Wijs met je Wijk

Tiny: “Ik ga regelmatig naar Wijs met je Wijk in het gebouw van het Apostolisch Genootschap. Wijs met je Wijk is een initiatief van Henk van den Brandt en Wil van Dantzig. Daar worden lezingen, workshops en andere leuke activiteiten georganiseerd. En je kunt er lekker eten met andere inwoners. Daar kijk ik altijd naar uit.”

Hulpmiddelen

Om Tiny het lezen iets makkelijker te maken heeft ze dankzij het Bartiméus Fonds (steun voor mensen met een visuele handicap) allerlei handige hulpmiddelen in huis. Van een loeplamp, een tablet dat letters vergoot, tekstondertiteling voor de tv tot een loep om boodschappen te bestellen.

Kijkje nemen

Het is eigenlijk wel grappig om te zien. Terwijl ze haar verhaal doet, komen er voortdurend mensen langs. Even een kijkje nemen: ‘Heb je nog wat nodig Tiny’? “Ha, mooi toch. Veel mensen staan voor me klaar. Toch zeg ik: aan eenzaamheid kun je zelf ook veel doen. Zoek actief contact, dan komen ze ook naar jou.”