Opnieuw essen aangetast door essentaksterfte

Bij de jaarlijkse boominspectie zijn 62 ernstig zieke essen aangetroffen. Deze bomen zijn zodanig aangetast dat ze gekapt moeten worden.

Kappen en herplant

Zieke essen kunnen gevaarlijk zijn omdat er dood hout uit kan vallen. Vanwege de veiligheid is er geen andere optie dan de bomen te kappen. Hiervoor is formeel een Omgevingsvergunning aangevraagd. Bomen zijn belangrijk voor onze woon- en leefomgeving. Daarom planten we, waar mogelijk, nieuwe bomen op dezelfde plaats terug. In straten waar het om veel bomen gaat, betrekken we de omwonenden bij de keuze in welke bomen we herplanten. De uitvoering van de werkzaamheden zullen aankomende winter plaatsvinden.

Essentaksterfte

De essentaksterfte is een boomziekte, veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel zorgde in 2010 in het noorden van het land voor aantasting van grote stukken bos. In 2016 brak de huidige, veel hevigere, epidemie uit. De ziekte is niet te bestrijden en zorgt in heel Nederland voor sterfte onder essen. Zo ook in Veenendaal, waar ongeveer 10% van het bomenbestand bestaat uit essen. Ieder jaar laten wij ons bomenbestand inspecteren. De zieke essen die bij deze inspectie worden aangetroffen moeten worden gekapt.

Vragen?

Heeft u vragen over de essentaksterfte of het proces, neem dan contact op met de projectvoorbereider, Menno Buis. Hij is bereikbaar op telefoonnummer (0318) 538 538.

Locaties

Straat Aantal kappen en vervangen Aantal kappen
Grote Beer-geluidswal Hofstede 1  
Grote Beer-HUP 1  
Lemoen 69 1  
Dissel 39 1  
Dissel 50   1
Prinses Amaliasingel 44 1  
Spitsbergenweg, p-plaats sportvelden   3
Rondweg-west, houtwal begraafplaats   2
Dragonderweg 7 22 (via gemeente Ede)  
Dragonderweg 8   1
Kalanderij 101-129 1  
Stadspark 1 20
Surfvijver en sportvelden Sportstichting 7 6
Wageningselaan 1  
Rauwveldseweg 1  
Vliegezwam 10, p-plaat achterzijde 1  
Klipper 28   1
Edelvalk 42, achterzijde (talud spoor)   1
Ruisseveen 20 3  
Smetanadreef 19 - Bachlaan 1  
De Schans, bij brug Valleikanaal 1  
Standaardruiter 4  
Raadhuisstraat 1  
Naar overzicht