Gemeente bestrijdt eikenprocessierups

Van mei tot en met juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Dit is voor iedereen vervelend, maar helaas niet helemaal te voorkomen. Gemeente Veenendaal doet er alles aan om de rups te bestrijden.

Preventieve bestrijding

In april en mei bestrijdt gemeente Veenendaal de eikenprocessierups met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari. Dit gebeurt met een soort bladblazer die het middel in de eikenboom spuit. De bestrijding gebeurt alleen in gemeentelijke bomen.

Nestkasten

Gemeente Veenendaal heeft naast de preventieve behandeling dit jaar ook nestkasten in Veenendaal opgehangen waarin (kool)mezen zich kunnen nestelen. Zij zijn dol op de eikenprocessierups en daarom een belangrijke natuurlijke vijand in de bestrijding van de rups.

Proef met aaltjes

Dit jaar wordt er ook een proef gedaan met een andere natuurlijke vijand, namelijk aaltjes (nematoden). Op vier proeflocaties waar minimaal 175 eikenbomen op een rij staan, worden 100 bomen besproeid met twee verschillende soorten aaltjes. Deze aaltjes kruipen in de rups, waardoor ze dood gaan. 50 bomen worden besproeid met het biologische middel Xentari en de overige bomen blijven onbehandeld. In de zomer kunnen we beoordelen welke bestrijdingsmethode het beste werkt, zodat we deze in 2021 kunnen inzetten.

Dit zijn de proeflocaties:

  1. Brinkersteegsteeg (Uilenbosweg-Robijnenbosweg (Wijk Zuid)
  2. Rondweg West (thv Gladiolenstraat (Wijk Noord)
  3. De Monding-Vondellaan (wijk West)
  4. Fietspad Dijkstraat West-Marsmanlaan (Wijk West)

Nesten melden en weghalen

De rupsnesten die de bestrijding overleven, worden alsnog weggezogen. Wanneer u een nest in een gemeentelijke boom ziet, meld dit dan online bij de gemeente.

Ziet u eiken met een rood-wit lint? Daar zitten nesten in van de processierups. Deze locaties zijn bekend en de nesten worden zo snel mogelijk uit deze eiken verwijderd. 

Voor nesten op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk.

Meer informatie?

Naar overzicht