Blauwalg in de Surfvijver

In een deel van de Surfvijver is blauwalg aangetroffen. Er ligt een klein beetje blauwalg aan de westelijke oever. De gemeente heeft waarschuwingsborden bij dit gedeelte van de surfvijver geplaatst. Vermijd contact met het water en laat uw hond(en) er niet in zwemmen of uit drinken.  

Triathlon

Zaterdag 27 augustus is de Triathlon Veenendaal waarvan het zwemparcour plaatsvindt in de Surfvijver. Deze week is de waterkwaliteit door het Waterschap Vallei en Veluwe onderzocht. Het zwemgedeelte voor de triathlon is op dit moment veilig om in te kunnen zwemmen zonder risico's voor gezondheid.

Gevaar voor de gezondheid

  • Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalg in aanraking is geweest.
  • Mensen die in contact komen met water waarin blauwalg zit, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met blauwalg.

Wat is blauwalg?

  • Blauwalg ontstaat door bacteriĆ«n die in stilstaand en voedselrijk water groeien bij hoge temperaturen.
  • Blauwalg herkent u aan een drijflaag op het water die blauw, groen, wit of geel kan zijn.
  • De drijflaag bestaat uit kapotte algen waaruit gifstof vrijkomt. Deze kan tot huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn, oorpijn leiden.
  • Blauwalg verdwijnt vanzelf wanneer de watertemperatuur daalt.

Meer informatie over blauwalg

Kijk voor meer informatie op de website van Waterschap Vallei en Veluwe