Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een ziekte of handicap, waardoor u met de gebruikelijke loophulpmiddelen niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Bij het invullen van het formulier heeft u de volgende gegevens nodig:

 • Uw DigiD
 • Gegevens van uw huisarts/medisch specialist
 • Afhankelijk van uw situatie ook de gegevens van uw contactpersoon en van uw oude kaart

Vraagt u voor het eerst een kaart aan, dan zal een arts uw handicap of aandoening onderzoeken. Bij verlenging van de kaart is meestal geen medisch onderzoek meer nodig, tenzij uw medische situatie intussen is veranderd.

Soorten parkeerkaarten

Er zijn verschillende soorten parkeerkaarten:

 • bestuurderskaart, als u zelf een auto of brommobiel bestuurt;
 • passagierskaart, als u reist als bijrijder ;
 • een instellingskaart, als u vervoer verzorgt van mensen die in een speciale zorginstelling verblijven, bijvoorbeeld een verpleeghuis. Deze kaart kunt u aanvragen door te bellen naar het WMO-loket.

Wanneer kunt u een parkeerkaart aanvragen?

 • U heeft als gevolg van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard (langer dan zes maanden)
 • en u bent met de gebruikelijke loophulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld krukken, wandelstok of rollator) niet in staat zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet te overbruggen. 

Vraagt u een parkeerkaart voor een passagier aan, dan geldt een extra voorwaarde:

 • U bent voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van de bestuurder (u kunt niet worden afgezet en wachten terwijl de bestuurder de auto ergens anders parkeert). 

Verloop van uw aanvraag

  1. Een keuringsarts beoordeelt of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart. Deze arts werkt niet bij de gemeente, geeft een onafhankelijk advies en heeft medisch beroepsgeheim. De medische keuring vindt plaats in het gemeentehuis, tijdens het spreekuur van de keuringsarts.
  2. De keuringsarts maakt een rapport voor de gemeente met daarin een omschrijving van uw (loop)beperking, uw geschatte loopafstand en een advies of u in aanmerking komt voor een parkeerkaart. Op basis van dit adviesrapport, beoordeelt de gemeente uw aanvraag. U krijgt hierover schriftelijk bericht.

  Als u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart, kunt u de kaart persoonlijk afhalen in het gemeentehuis. De behandeling van uw aanvraag duurt maximaal 8 weken.

  Aan de aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart zijn kosten verbonden. Als u niet in aanmerking komt, betaalt u de volledige aanvraagkosten. Komt u wel in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart, dan betaalt u de helft.

  Gehandicaptenparkeerkaart
  Type aanvraag Kosten
  Toekenning aanvraag € 62,00
  Afwijzing aanvraag € 124,20
  Toekenning verzoek tot verlenging € 30,90
  Afwijzing verzoek tot verlenging € 30,90
  Aanvraag duplicaatkaart € 18,80

  Gehandicaptenparkeerkaart gebruiken

  Wilt u uw auto parkeren in het centrum van Veenendaal en heeft u een gehandicaptenparkeerkaart, dan gelden er een aantal regels.

  Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

  Als u een gehandicaptenparkeerkaart heeft en uw auto dicht bij huis moet kunnen parkeren, kunt u online een parkeerplaats aanvragen.

  Valleihopper als u minder mobiel bent

  Bent u vanwege een beperking niet in staat met ander openbaar vervoer te reizen, meldt u dan bij het Wmo-loket. In overleg met u kan gekeken worden of u in aanmerking komt voor de Valleihopperpas. Voldoet u aan de voorwaarden dan reist u met deze pas voor een gereduceerd tarief, vergelijkbaar met wat u voor ander openbaar vervoer betaalt.