Gebruik achternaam veranderen

Als u getrouwd bent (geweest) of geregistreerd partner bent (geweest) kunt u kiezen welke achternaam u gebruikt. Het gekozen naamgebruik geldt voor correspondentie van de gemeente Veenendaal en overige overheidsinstellingen.

U moet inloggen met DigiD.

Keuze gebruik achternaam

U kunt kiezen voor:

  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner

Hoe wordt uw verzoek verwerkt

De gemeente verwerkt binnen een week de verandering.

Uw keuze wordt opgenomen in de BRP (Basisregistratie Personen). Op deze manier zijn andere overheidsorganisaties ook op de hoogte. Zij kunnen dan gebruik maken van de achternaam die u hebt gekozen. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven over uw keuze.

Op officiƫle documenten als paspoort of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam (eventueel aangevuld met de naam van uw partner), ook al hebt u een andere achternaam gekozen.

Trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan

Uw voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet u eerst melden (voorheen: ondertrouw) via het PDF-formulier in de gemeente waar u wilt gaan trouwen.

Scheiding doorgeven

De beƫindiging van het huwelijk of partnerschap moet binnen 3 maanden doorgegeven worden bij de gemeente waar u getrouwd bent.

Naam veranderen

Als u uw voornaam wilt wijzigen, kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de rechtbank. Voor het indienen van het verzoek heeft u een advocaat nodig.

Wilt u uw achternaam officieel wijzigen? Dan verandert de achternaam die u bij geboorte, erkenning of adoptie hebt gekregen. Een wijziging van uw achternaam moet u aanvragen bij de Dienst Justis.