WOZ-waarde opvragen

Wil je weten hoe de gemeente de waarde van jouw huis of bedrijf bepaalt volgens de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ)? Dit kan je zien in het 'taxatieverslag'. Het taxatieverslag vraag je op via de digitale belastingbalie. Je hebt hiervoor de DigiD nodig van degene die de belastingaanslag krijgt.

Wat staat in het taxatieverslag?

In het taxatieverslag staat:

  1. Informatie over jouw huis, zoals waar het staat en hoe het eruitziet. Dit noemen we kadastrale gegevens
  2. Gegevens van 3 vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 zijn verkocht, inclusief hun verkoopprijzen

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

Elk jaar kijkt de gemeente naar de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 zijn verkocht. Ze letten op verschillen in grootte, plek, onderhoud, extra gebouwen en afwerking. Je ziet de WOZ-waarde op je belastingaanslag.

Deze WOZ-waarde wordt gebruikt voor het berekenen van belastingen voor jouw huis, zoals de onroerende zaakbelasting. Onroerende zaakbelasting (OZB) is een belasting voor je huis of bedrijf. Je betaalt dit geld aan de gemeente. We gebruiken het om dingen in de stad te verbeteren, zoals wegen en parken.

WOZ-waarde hoger dan vorig jaar

Als de waarde anders is dan vorig jaar, dan heeft dit een aantal redenen. Via de video hieronder krijg je een duidelijke uitleg over de stijging of daling van jouw WOZ-waarde.

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Je kunt bezwaar maken binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Dit kan via de digitale belastingbalie. Bezwaar maken is gratis. Kies je voor een bedrijf (no-cure no-pay), dan kunnen er kosten zijn als je het bezwaar intrekt.

Vragen over de waarde?

Heb je vragen? Stel ze via ons formulier. Je hebt wel jouw aanslagnummer nodig.

Stel je vraag over WOZ-waarde