Asbest verwijderen

Meld het bij de gemeente, als u maximaal 10m³ of 35m² aan sloopmateriaal met asbest uit uw woning wilt afvoeren. Het gaat om niet gelijmde vloerbedekking, vloertegels en platen waarin asbest zit. 

Het melden van asbestafval is gratis. Let op: u mag per adres maar 1 keer een kleine hoeveelheid asbest afvoeren.

Wat gebeurt er na uw melding?

Drie werkdagen na uw melding, krijgt u van de gemeente een e-mailbericht waarin staat of u het asbest mag brengen bij ACV. 

Het asbestafval kunt u gratis inleveren bij het afvalbrengstation aan de Wageningselaan 58. Neem uw legitimatiebewijs, milieupas en het e-mailbericht van de gemeente (uitgeprint of op uw smartphone) mee.

Hoe verpakt u het asbest?

Het asbestmateriaal moet u verpakken in stevig doorzichtig folie van minimaal 0,15mm. Plak alle naden en kieren zorgvuldig af met plakband. Let op: u mag de pakketten niet te zwaar maken. Ze moeten door één persoon te dragen zijn.

Asbestsloopvergunning

In de volgende gevallen moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zij vragen voor u een asbestsloopvergunning aan:

  • als het meer is dan 35m² of 10m³;
  • als asbest in andere materialen zit, bijvoorbeeld buizen;
  • als het asbest vastzit in een ander materiaal (meestal cement);
  • als u geen particulier bent, maar een onderneming hebt.

Subsidieregeling verwijdering asbestdak

Asbestdaken zijn vanaf 2024 verboden. Die moet u dus (laten) verwijderen. Er is een subsidieregeling voor daken van 35 m2 of groter.

Meer informatie over asbest

Op de website van Milieu Centraal vindt u meer informatie over asbest.