Paspoort of identiteitskaart verlengen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Ook kinderen moeten zelf komen bij het aanvragen en ophalen van hun identiteitsbewijs. Standaard ligt het paspoort of de identiteitskaart na 5 werkdagen klaar.

Meenemen voor aanvraag reisdocument

  • alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen;
  • bij vermissing van uw paspoort of identiteitskaart: rijbewijs, als u die heeft;
  • één pasfoto die voldoet aan de eisen . Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen;
  • pinpas.

Voor kinderen

Identiteitsbewijs kwijt

U kunt direct een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een zogeheten 'verklaring van verlies of diefstal'. Hierdoor bent u niet meer verantwoordelijk voor wat er gebeurt met het verloren of gestolen identiteitsbewijs.

Bij bijvoorbeeld diefstal, zakkenrollerij of overval is het verstandig ook aangifte te doen bij de politie.

Als wij een verloren of gestolen paspoort of identiteitskaart ontvangen, vernietigen wij dit document direct. Dit is volgens de wet verplicht.

Verschil paspoort en identiteitskaart

  • Een paspoort kunt u overal in de wereld gebruiken als geldig reisdocument. Een identiteitskaart is alleen geldig in de meeste Europese landen .
  • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig een ID-kaart aanvragen en ophalen, zonder dat toestemming van ouders nodig is. 
Verlengen paspoort en ID-kaart
Soort identiteitsbewijs Kosten
paspoort (18 jaar en ouder) 65,30
Identiteitskaart (18 jaar en ouder) 51,00
paspoort (tot en met 17) 52,00
identiteitskaart (tot en met 17) 29,00
extra kosten spoedaanvraag 47,50

Spoedaanvraag paspoort of identiteitskaart

Als u voor 13.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het identiteitsbewijs meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Er zijn uitzonderingen. Daarover wordt u aan de balie geïnformeerd. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

Ophalen paspoort of ID-kaart

U moet altijd zelf uw identiteitsbewijs komen ophalen aan de balie. Heeft u een paspoort of ID-kaart voor een kind aangevraagd? Dan moet uw kind meekomen om het op te halen. Vergeet niet uw afhaalbewijs mee te nemen. Voor het ophalen kunt u geen afspraak maken.

Meer informatie over paspoort en ID-kaart

Op de website van de Rijksoverheid vindt u veel informatie over paspoort en ID-kaart.

Alleenreizende kinderen

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Met het formulier kunt u aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.