Asbest afvoeren door particulieren

Asbest uit uw eigen huis mag u niet zomaar afvoeren. U moet een melding doen van de asbest bij de gemeente. Binnen 5 dagen krijgt u bericht van de gemeente. Daarna kunt u het asbest bij het afvalbrengstation inleveren, maar alleen als u het volgens de voorschriften heeft ingepakt. Neem de toestemming van de gemeente mee.

Online melding asbest afvoeren
  • Het afvoeren van asbest kost een afval-punt. Let op: u mag per adres maar 1 keer 35 m2 asbest afvoeren.
  • Heeft u vragen over het afvoeren van asbest? Neem dan contact op met het Omgevingsloket van de gemeente via (0318) 538 707 of via omgevingsloket@veenendaal.nl.

Voorwaarden voor het afvoeren van asbest

  • Het dak is kleiner dan 35 vierkante meter.
  • De golfplaten liggen op een woonhuis of schuurtje. Het gebouw heeft dus geen bedrijfsfunctie zoals bijvoorbeeld een stal of bedrijfsloods.
  • De platen zijn heel en niet verweerd. Bij het verwijderen van kapotte of verweerde golfplaten kunnen makkelijk asbestvezels vrijkomen. Zit er mos op het dak? Dat kan betekenen dat het dak verweerd is. Twijfelt u, laat dan een asbestinventarisatie doen door een gespecialiseerd bedrijf. Bij zo’n onderzoek blijkt of de vezels nog goed vastzitten in het materiaal. U mag zelf geen asbesthoudende platen verwijderen als de vezels los zitten.
  • U mag een asbestplaat alleen in zijn geheel verwijderen. Dit kan als de golfplaten zijn geschroefd. Ze zijn dan te verwijderen zonder ze te beschadigen. Platen die gespijkerd of gelijmd zijn, mag u niet zelf verwijderen, omdat ze dan kunnen beschadigen.
  • U schakelt geen betaalde hulp in. Buren of vrienden mogen wel onbetaald meehelpen.
  • Het is niet de bedoeling dat u van een groot dak eerst 35 m2 zelf verwijdert en de rest door een gecertificeerd bedrijf laat doen.
  • U mag asbestplaten niet breken of zagen, omdat de asbestvezels dan vrijkomen. Deze vezelemissie veroorzaakt dan weer blootstelling aan asbest. 

Als u niet aan al deze voorwaarden kunt voldoen

Dan moet u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Op de website van Stichting Ascert vindt u een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf bij u in de buurt.

Denk aan uw eigen veiligheid als u asbestplaten verwijdert

Denk niet alleen aan het asbestgevaar. Houd er ook rekening mee dat u op hoogte werkt of misschien op een oud dak staat dat kan instorten. Milieucentraal heeft een voorlichtingsfilmpje gemaakt over veilig asbest afvoeren.

Hoe gaat het verder na uw melding?

Vijf dagen na uw melding, krijgt u van de gemeente een e-mailbericht waarin staat of u het asbest mag brengen bij ACV. 

U kunt met de toestemming het asbestafval inleveren bij het afvalbrengstation aan de Wageningselaan 58. Maak eerst een afspraak bij het afvalbrengstation. Neem uw legitimatiebewijs, milieupas en de bevestiging van de gemeente mee (uitgeprint of op uw smartphone).

Hoe verpakt u het asbest?

Het asbestmateriaal moet u dubbel verpakken in stevig doorzichtig folie van minimaal 0,2 milimeter en zonder luchtgaten. Plak alle naden en kieren zorgvuldig af met plakband. Let op: u mag de pakketten niet te zwaar maken. Ze moeten door één persoon te dragen zijn.