Afval met asbest afvoeren

Asbestafval uit uw eigen huis, mag u niet zomaar afvoeren. Als het om weinig asbest gaat, meld u dit eerst bij de gemeente. Met de toestemming van de gemeente kunt u het afval bij het afvalbrengstation inleveren. Het asbest moet goed ingepakt zijn.

Asbest afvoeren melden

Het melden van asbestafval is gratis. Let op: u mag per adres maar 1 keer een kleine hoeveelheid asbest afvoeren.

Zelf afvoeren of sloopvergunning?

U mag maximaal 10m³ of 35m² aan sloopmateriaal met asbest zelf uit uw woning halen en naar de stort brengen. Het gaat om niet gelijmde vloerbedekking, vloertegels en geschroefde, hechtgebonden platen waarin asbest zit.

In de volgende gevallen moet u een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf via Ascert inschakelen.

  • als het meer is dan 35m² of 10m³;
  • als asbest in andere materialen zit, bijvoorbeeld buizen;
  • als het asbest vastzit in een ander materiaal (meestal cement);
  • als u geen particulier bent, maar een bedrijf hebt.

Asbest in daken

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. In de meeste daken van woningen, gebouwen, (boeren)schuren en garages van voor 1994 zit asbest. U moet deze asbestplaten zelf verwijderen en afvoeren. Tot 35m2 mag u het na een melding brengen bij het afvalbrengstation. Is het meer? Dan moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Hoe gaat het verder na uw melding?

Drie werkdagen na uw melding, krijgt u van de gemeente een e-mailbericht waarin staat of u het asbest mag brengen bij ACV.

U kunt nu het asbestafval gratis inleveren bij het afvalbrengstation aan de Wageningselaan 58. Neem uw legitimatiebewijs, milieupas en het e-mailbericht van de gemeente (uitgeprint of op uw smartphone) mee.

Hoe verpakt u het asbest?

Het asbestmateriaal moet u dubbel verpakken in stevig doorzichtig folie zonder luchtgaten van minimaal 0,2mm. Plak alle naden en kieren zorgvuldig af met plakband. Let op: u mag de pakketten niet te zwaar maken. Ze moeten door één persoon te dragen zijn.